Hoe AI op dagelijks niveau ons leven doordringt


Je hebt waarschijnlijk al over AI gehoord, het is de afkorting van Artificial Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie en hiermee wordt verstaan dat er enkele taken bestaan die beter door software uitgevoerd kunnen worden dan door mensen.

Robotische handen met puzzel

Bron: futureoflife.org. Alle foto’s blijven eigendom van de rechtmatige eigenaar.

Het doel van AI is om menselijke vooroordelen over te nemen om sneller, goedkoper en beter opdrachten te kunnen uitvoeren. Maar, er worden wat risico’s verbonden aan hoe kunstmatige intelligentie zich gedraagt en daarom is het volledige implementeren ervan een veelbesproken onderwerp in vele grote techbedrijven.

Waar vind je AI precies en waarom is het nuttig?

AI vrouw

Bron: www.bright.nl. Alle foto’s blijven eigendom van de rechtmatige eigenaar.

Het onderzoek naar de toepassing van geautomatiseerde zelflerende systemen is al in de jaren zestig en zeventig begonnen met één kernvraag: zijn computers in staat om net zo goed als mensen te denken? Het meest bekende bedrijf die hiermee bezig is is DeepMind, die door Google in 2014 overgenomen werd.

DeepMind werkt hard aan hardware en algoritmen ontwikkelen die gebaseerd zijn op verbanden kunnen maken tussen ongeordende data, oftewel patronen kunnen herkennen en ook op zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Ze doen dit voornamelijk door spelletjes te gebruiken om vast te stellen hoe coöperatief (of competitief) zelflerende computersystemen zich tegenover elkaar gedragen.

Hoofd van een robot

Bron: www.informationweek.com. Alle foto’s blijven eigendom van de rechtmatige eigenaar.

Maar wat kan AI eigenlijk voor ons betekenen? Je vind het al in bijna alle auto’s, vertaalprogramma’s, computerspelletjes en fabrieken omdat het vastgesteld werd dat computers goed routes kunnen berekenen, teksten kunnen vertalen en containers op schepen kunnen plaatsen – gemakkelijker (en misschien beter) dan mensen.

In deze wereld van verbluffende technologische vondsten kan je, bijvoorbeeld, rekenen op je oude analoge foto’s in een digitaal formaat bewaren: Google app PhotoScanner zorgt hiervoor door elk foto in hoge resolutie via je smartphone te scannen en vervolgens de schittering en glans te verwijderen. Deze kunstmatige intelligentie herstelt ook de witbalans, de beeldverhouding en de kleuren.

Robot die leest

Bron: gcn.com. Alle foto’s blijven eigendom van de rechtmatige eigenaar.

Vanaf vandaag zijn vertalingen tussen Nederlands en Engels (in beide richtingen) in Google Translate sterk verbeterd door een stap vooruit in zelflerende algoritmen. Deze verbetering geld ook voor de iOS en Android apps en is voor iedereen beschikbaar, ook voor nog een aantal Europese talen, naar of van het Engels.

Een sympathieke Google AI oplossing die Autodraw heet laat je mooier tekenen door te proberen te herkennen wat je tekent en je tekening door een voorgeprogrammeerde handgetekende afbeelding te vervangen. Je krijgt ook een aantaal suggesties dus kan je de meest passende of de mooiste zelf uitkiezen.

Robotische en menselijke handdruk

Bron: www.digitaltrends.com. Alle foto’s blijven eigendom van de rechtmatige eigenaar.

Er zijn ook bedrijven met AI-teams die dagelijks via smartphones, fitness armbanden en smartwatches enorm hoeveelheid lichaamsdata verzamelen om persoonlijke adviezen samen te kunnen stellen voor elk individu en, door langdurig gebruik, klinisch relevante bevindingen te geven. Er wordt momenteel gewerkt op oogziekten en kanker in een vroege stadium te herkennen en ook op een vroegtijdige diagnosticering van diabetes, depressie en hartfalen.