How-to: Android smartphone versnellen


 

Het probleem met oudere mobiele apparaten tijdens het werken met meerdere applicaties tegelijk wordt niet veroorzaakt door de processor, maar door het gebrek aan RAM-geheugen.

Ten eerste: wat is RAM en hoe werkt het?
De smartphone maakt gebruik van RAM om voorlopige gegevens te behandelen. Dus meer capaciteit betekent dat het gemakkelijker meer dingen tegelijk te verwerken. Hier beschrijven we hoe je het werkgeheugen van je toestel kan optimaliseren 😉

android sneller maken

Besturingssysteem en de bijbehorende processen nemen regelmatig een goed deel van het werkgeheugen zodra het apparaat is ingeschakeld, zelfs als de gebruiker geen extra applicatie activeert. Met de installatie van meer apps, widgets en ander materiaal, wordt het RAM-geheugen langzaam gevuld, en ondanks het feit dat Android tegenwoordig een meer rationeel beheer van van het systeem biedt, betekent het niet dat het even goed kan werken zoals op de eerste dag.

Bij oudere apparaten moet je zeker de hoeveelheid widgets en live wallpapers beperken, want naast het vullen van het werkgeheugen hebben ze ook invloed op de levensduur van de batterij van het apparaat.

Iets dergelijks geldt voor applicaties die “op de achtergrond” werken zonder dat je het weet. Om je applicaties te organiseren en te bepalen welke moeten doen, en welke niet ga naar Settings/ Instellingen, Apps of Application Manager.

Om de applicatie uit te schakelen, selecteer “Disable“, maar je moet weten dat in het geval van individuele app’s het kan leiden tot instabiliteit in het apparaat.

Rooted toestellen met microSD ondersteuning hebben meer opties, en de truc is om een partitie op de SD-kaart te maken die als een secundaire bron van het werkgeheugen zal dienen. Het is mogelijk met de zogenaamde RAM Expander apps maar controleer eerst of het apparaat compatibel is.

Open de RAM Expander, selecteer root-toegang en de optimale waarde voor de partitie (om de best mogelijke prestaties te verkrijgen). Echter, hiermee wordt de SD-kaart onleesbaar op computers.