Android: verschil tussen KitKat en Lollipop


 

Een paar dagen geleden presenteerde Google de Android 5 (Lollipop) en Nexus 6, Nexus 9 en Nexus Player. Vandaag schrijven we over de top 3 verschillen tussen KitKat en het nieuwste besturingssysteem van Google, Lollipop.

Android KitKat vs Lollipop

1. Uiterlijk: “Material Design”-concept

Iedereen zegt dat de grootste verandering in Android ooit is gedaan met Lollipop: het nieuwste besturingssysteem van Google heeft een aantal verbeteringen! Maar de verbeteringen die je als eerst opmerkt zijn alles over het uiterlijk. Google benadrukt zijn “Material Design” concept met 3D-achtige look, wat tot een interessante gebruikerservaring leidt. Het kan enige tijd duren voordat men gewend raakt aan de nieuwe look, maar de meeste zullen er mee waarschijnlijk blij zijn.

Bekijk deze video om te zien hoe de “Material Design” eruitziet in de praktijk:

2. Nieuwe kansen met nieuwe Notificaties

Notificaties zijn een belangrijk deel van de mobiele ervaring en Lollipop is Google heeft nu het messaging-systeem drastisch veranderd. Nu kunnen gebruikers berichten zien of zien wat er gebeurt met de actieve apps en contacten voordat ze het toestel ontgrendelen, en het is zelfs mogelijk om te reageren op berichten terwijl het apparaat is vergrendeld.

Het is erg handig, en vergelijkbaar met de oplossing die al beschikbaar is op iOS-apparaten, maar niet in de Android KitKat, de voorganger van Lollipop. Nu is het mogelijk om te voorkomen dat de telefoon stoort in een bepaalde periode, of je kunt ook alleen berichten van zorgvuldig geselecteerde bronnen ontvangen. Dat betekent dat je de instellingen kan aanpassen naar je eigen behoeften.

3. Veiligheid en prestaties

Lollipop introduceert een aantal handige veiligheidsvoorzieningen zoals de mogelijkheid om gebieden te selecteren waar je geen pincode nodig hebt om het apparaat te ontgrendelen, of Bluetooth-apparaten (bijvoorbeeld je slimme horloge) zodra je mobiele telefoon of je tablet automatisch verbinding maakt. Daarnaast wordt encryptie automatisch ingeschakeld, en je kunt meerdere gebruikersprofielen hebben op je toestel. Dus het kan makkelijker zijn voor je kinderen of vrienden om je telefoon te gebruiken.

Google beweert dat Android 5.0 (Lollipop) verschillende verbeteringen biedt aan gebruikers, waaronder op het gebied van energie-efficiëntie en multitasking, wat betekent dat de batterijduur ook verlengd is.

De Lollipop zal eind oktober of begin november wereldwijd beschikbaar zijn voor de verschillende apparaten.

We zullen in de toekomst meer schrijven over Lollipop, maar ook over handige tips en trucs 😉